Szeged, a napfény városa

Szeged, a napfény városa

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Szeged megyei jogú város Csongrád megye és a Dél-Alföld régió központja. Az ország harmadik legnagyobb városa, napfényes egyetemi város, sajátosan dél-alföldi, már-már mediterrán karakterrel.

A település az újkőkor óta lakott, 1498-ban kapott szabad királyi városi rangot, de a város napja (május 21.) ma is az 1791-ben történt címeradományozáshoz kapcsolódik. Mai elrendezését, belvárosának hangulatát az 1879-es nagy árvíznek "köszönheti", hiszen a Tisza romboló áradása a város teljes újjáépítését tette szükségessé. Érdekes módon Szeged fejlődésének egy újabb szomorú esemény adott lendületet.

A szegedi neobarokk városháza
A szegedi neobarokk városháza

A trianoni békeszerződés által megszabott határok miatt több elcsatolt város szerepét átvette, valamint a város életét ma is meghatározó egyetem ezután költözött ide Kolozsvárról. Manapság mint mediterrán várost emlegetik nem csak éghajlata, de atmoszférája miatt is.

Jelenleg kb. 170 000 ember lakik itt, de tanítási időszakban ezt a számot jelentősen megnövelik az ország különböző pontjaiból ideérkező diákok, akik fiatalosabbá, pezsgőbbé teszik a mindennapokat. Látványosságain kívül kulturális rendezvényei is vonzzák a turistákat, ezek közül is kiemelkednek a híres Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszabású előadásai. A szerb határ közelsége pedig külföldi kiruccanást is lehetővé tesz a festői Palicsra vagy éppen a pezsgő Szabadkára.